Stavernguiden.no

For turselskaper, foreninger og grupper som besøker Stavern og Larvikdistriktet, kan STAVERNGUIDEN  sette opp forslag til et dagsprogram her, med sightseeing, besøksopplevelser og serveringssteder. Her er mange muligheter og kombinasjoner.

Ta en telefon, så kommer forslag på et trivelig dagsprogram tilbake:
997 21 720 
eller send en email: post@stavernguiden.no

Nils Melau
Helgeroveien 105
3294 Stavern
tlf: 997 21 720
post@stavernguiden.no

Stavernguiden har stor kompetanse i historie, og er aktivt med i det lokalhistoriske arbeidet i distriktet, bl.a. i historielagene.

Samarbeidskontakter:

Forslag til Dagsprogram

A:      Gruppa tas imot i Bøkeskogen, Larvik. Formiddagskaffe i Bøkekroa. Bysightseeing i Larvik, med besøk til: Farriskilden, Herregården (Gyldenløves residens fra 1600 tallet), de nye bryggeområdene med Spa-hotellet: Farrs-Bad og kulturhuset Bølgen og fl. steder.

Til Stavern: Historisk vandring eller bussrunde. Se ”Smilehullet”, Pumpeparken fra 1700 tallet, Blokkhusene, Mølleberget Fredriksvern kirke fra 1756, Minnehallen, og Fredrikssvern verft, Norges første marineverft fra 1750,  og flere steder.
Middag eller lunsjbord på Wassilioff hotell.
Båttur til Citadellet, Tordenskiolds base på 1700 tallet, og hvor Den grå dame går igjen.
På ettermiddagen: egen vandring i Stavern og besøk til de mange kunstgalleriene. Detter er en innholdsrik dag.

B:     Gruppa tas imot på torvet i Stavern. Runde, gjerne som bussightseeing til kulturminner, bygninger og utstillinger. ”Perlen” har så mye å vise fram, med fortelling til. Gjerne litt formiddagskaffe på Det gule galleriet.
Sightseeingtur i Brunlanes: Tanum kirke fra 1100 tallet (Hanna Winsnes), Halle mølle, Helgeroa, Mølen, Nevlunghavn.
Middag på Nevlunghavn gjestgiveri eller på Sydvesten restaurant i Helgeroa.
Tilbake til Stavern, med besøk på Minnehallen, minnested for falne norske sjøfolk og et praktfullt utsiktspunkt.
Egen vandring i Stavern, hvor guiden kan tilvise interessante besøkssteder.

C:     Gruppa kan ved ankomst mot Larvik starte med formiddagskaffe på Fanny Cafe ved Larvik Museum. Se utstillinger der.
Så til Larviks indre havn, enten som bussightseeing eller som vandring:  Se det nye Spahotellet, Farris Bad,  se det nye kulturhuset Bølgen (vi kan gå inn disse stedene). Se byen fra havna og høre Larviks historie, fra grevskapstiden til i dag.
Vi fortsetter mot Tollerodden, Kirkestredet og avslutter på Herregårdssletta.
Lunsjtallerken i Bøkekroa, med kort vandring i Bøkeskogen. Ettermiddagen kan besøkes til  Kaupang, vikingenes største handelssenter i Norge og Norges første bysted. Eller besøke Gyldenløves Herregård, eller ta sightseeing til Lågendalen, med vakker natur, Kjerraområdet, lakseflåter og andre kulturminner. Tur i Lågendalen kan for eksempel avsluttes på Hedrum bygdetun, eller på Vindfjell, med ettermiddagskaffe.

D:     Møte gruppa på Dampskipsbrygga i Stavern. Båttur rundt Stavernsøya og inn Larviksfjorden, strandhugg med omvisning og servering på Citadellet. (Fiskesuppe, rekekasse med brød og aioli, og tilbehør).
Runde på Fredriksvern verft, forsvarsmuseet, verftsmodellen og fotoutstilling av gamle interessante
Stavernbilder. Gjerne en kort Stavernrunde. Kafferast på verftet, i Det Gule galleri eller en av utestedene i Stavern.
Vandrer så opp til Mølleberget med vidt utsyn over Stavern.

E:     Gruppa har formiddagskaffe på Holms eller Bøkekro, Bøkeskogen. Så innom Farriskilden til omvisning. Besøker Hergisheim (Dikterboligen til Gisken og Herman Wildenvey. Forbehold etter mulig avtaletid. )  Ser dikterboligen til Jonas Lie. Så omvisning i Fredriksvern kirke, og en kort Stavernrunde.
Middag på hotell Wassilioff, eller ved Fredtun folkehøyskole. Kunstgallerier og egen vandring i ”Smilehullet” på ettermiddagen.

F:     Møte guiden på torvet i Stavern. Bli med på et vandrende, festlig kåseri om de store Stavernpersonlighetene: Tordenskiold, Kong Fredrik V, Kommandør Herbst, M. Wassilioff, Eidsvoldsmannen Even Thorsen, dikterne Jonas Lie og Herman Wildenvey, og kanskje noen historier fra ”originalene” i Stavern.
Kafferast på Fiskerloftet. Båttur med omvisning til Citadellet.
Middag, eller fiskesuppe med tilbehør på Akterdekket, Dampskipsbrygga. Gjerne kaffe etterpå.  Egen vandring.

G:     Møtes ved hotell Wassilioff til kaffe og rundstykker. Vandring på Kyststien, gjennom Fredriksvern verft, Minnehallen, Skråvika, Kysthospitalet, Rakke, og ut over Brunlaneslandet et stykke. Dette er naturopplevelse i et vakkert kystlandskap.
Stopp for rast og informasjon. Et middagssted kan avtales.

H:    De forskjellige dagsprogram kan settes sammen på ønsket måte. Det kan også ordnes båttur på Farris-vannet, bussightseeing i Lågendalen, besøk til store steinbrudd med Larvikkitt og bedriftsbesøk av ulike slag. Her er masse interessant historie, flott kystnatur og trivelige besøksopplevelser.

                   STAVERNGUIDEN HJELPER MED PLANLEGGING OG HAR GODE
                       AVTALER MED ”MATSTASJONER” OG BESØKSSTEDER